Project: Uitvoeren van een regionaal onderzoek naar de kansen van waterstof voor het Groene Hart.
Systeemrol voor groene waterstof
Klimaatverandering vereist de transitie naar een nieuw, emissieloos energiesysteem. Groene waterstof kan in die transitie een systeemrol gaan invullen. Waterstof is een energiedrager. Overtollige duurzame energie kan opgeslagen worden in waterstof, zodat het beschikbaar is op momenten dat er onvoldoende zonne- of windenergie is.
Waterstof en elektrificatie complementair
Naast de systeemrol, kan waterstof ook een rol spelen in toepassingen waarvoor elektrificatie niet (volledig) mogelijk is, zoals zwaar (internationaal) wegtransport, (middel)lange afstand binnenvaart, zwaar bouwmaterieel en hoog temperatuurprocessen in de industrie. Groene waterstof is voor die sectoren een emissieloos alternatief, dat complementair is aan elektrificatie. Ook in een deel van de gebouwde omgeving verwachten o.a. netbeheerders dat groene gassen waaronder waterstof op termijn een rol zullen spelen, daar waar collectieve warmtenetten niet mogelijk/kostbaar zijn en voor moeilijk te isoleren panden waarvoor een warmtepomp onvoldoende oplossing biedt.
Regionaal onderzoek naar kansen waterstof
In 2021 is onderzoek gedaan naar de kansen van waterstof voor het Groene Hart. Regionale waterstofinitiatieven en mogelijke toepassingen zijn in kaart gebracht. Ook is aangegeven hoe het ecosysteem rondom waterstof op gang gebracht kan worden. De uitkomsten van het onderzoek zijn verwerkt in een eindrapport: [link naar eindrapport]
Colofon
Opdrachtgever Groene Hart Werkt! en provincie Zuid-Holland
Projectrol Projectmanager; uitgevoerd in samenwerking met Groene Hart Werkt!, provincie Zuid-Holland, Omgevingsdienst Midden-Holland (2021)
Rapport Wat kan waterstof betekenen voor het Groene Hart en het regionale bedrijfsleven?
Auteurs
Stijn Bekkers, Katja Bojanova, Heidi van Woudenberg